Utbildad för arbetslivet
IF Metall arbetar aktivt för att utbildningar till yrken inom industrin och motorbranschen ska hålla hög kvalitet.
Gymnasieskolans yrkesutbildningar
Genom Teknikcollege och Motorbranschcollege samarbetar IF Metall med arbetsgivare, kommuner och andra aktörer för att yrkesutbildningarna inom gymnasieskolan ska hålla en hög kvalitet.
Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Det är en frivillig utbildning, men är egentligen ett måste då det oftast krävs ett slutbetyg från gymnasiet för att få ett arbete.
Yrkesutbildningarnas kvalitet är viktig för både eleverna och deras blivande arbetsgivare. Därför samverkar IF Metall med andra fackförbund, kommuner, företag och arbetsgivarorganisationer för att utveckla yrkesutbildningarna inom industrin och motorbranschen. Utbildningarna inom Teknikcollege och Motorbranschcollege matchar företagens behov och de ger eleverna bra möjligheter till framtida arbete eller för fortsatta studier.
Många utbildningar kombineras med lärande i arbete av olika former där företag ger tillgång till arbetsplatser och våra medlemmar som ställer upp som handledare. Att lära sig direkt från den som är i yrket är oftast en förutsättning för en bra utbildning.
Komplettering och eftergymnasiala utbildningar
När du vill vidareutvecklas eller om utbildningen behöver kompletteras eller påbörjas senare i livet så är det viktigt att det finns möjligheter till andra bra vuxenutbildningar. Beroende på var du bor finns det tillgång till yrkesutbildningar via exempelvis Komvux eller Yrkeshögskolan.
Om du saknar fullständiga betyg från skolan eller om du behöver komplettera delar inom ett nytt yrke, så kan det ibland erbjudas anställningsformer som kombinerar arbete med utbildning. Vad som gäller för en så kallad yrkesintroduktion känner de oftast till på arbetsförmedlingen, men du kan självklart också vända dig till IF Metall och fråga.
Yrkestävlingar lyfter yrkesutbildningar
Worldskills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten för att höja kvaliteten och statusen för yrkesutbildningar samt väcka intresset hos dem som är på väg att välja gymnasieutbildning. De ansvarar för att arrangera och driva yrkestävlingar som Yrkes-SM och för det svenska yrkeslandslaget. De tävlande i yrkestävlingarna är ungdomar från yrkesutbildningar.
Guldmedaljörerna i Yrkes-SM tar plats i yrkeslandslaget som sedan tävlar i Yrkes-EM (Euroskills) och Yrkes-VM (Worldskills). IF Metall engagerar sig i tävlingarna inom industriyrken och motorbransch tillsammans med arbetsgivarna inom respektive bransch.
Läs mer
- Teknikcollege
- Motorbranschcollege
- Nordiska textilakademin
- Yrkeshögskolan
- Industriarbetsgivarnas kompetensråd
- Worldskills Sweden