Central förhandling
Om de lokala förhandlingarna mellan klubb eller avdelning och företag kör fast kallas de centrala parterna in. Det kallas central förhandling. Här kan du läsa mer om vad det innebär.
Varje vecka förhandlar IF Metalls centrala ombudsmän i centrala förhandlingar på olika platser i landet. Men innan det blir en central förhandling har det förhandlats lokalt.
Grunden är lokal förhandling
Majoriteten av alla fackliga förhandlingar löser facket och arbetsgivaren på arbetsplatsen. Det kan handla om löneförhandlingar eller om en tvist som uppstått. IF Metalls klubb, eller den lokala avdelningen om det saknas klubb på arbetsplatsen, förhandlar då med arbetsgivarens representanter på företaget.
Men ibland kör de lokala förhandlingarna fast. Om det inte går att lösa en tvist genom lokala förhandlingar, och det inte går att arbeta vidare med tvisten olöst, går den vidare till central förhandling.
Central förhandling nästa steg
Avdelningen kontaktar då förbundskontoret och begär central förhandling. Om det finns grund för det tar fackets och arbetsgivarorganisationens centrala förhandlare över. Vanligast är att det är en förhandlingsombudsman från IF Metalls sida, men om tvisten gäller en komplex juridisk fråga kan det vara förbundsjuristen som förhandlar.
De centrala parterna har samma uppgift som de lokala haft: att lösa tvisten. Det handlar inte om att slå fast vem som har gjort rätt eller fel. Det gäller att hitta en lösning som passar parterna.
Sista chansen att lösa tvisten
Central förhandling är parternas sista chans att lösa tvisten. Nästa steg är Arbetsdomstolen, AD. En risk är då att domstolen inte tolkar kollektivavtalet som parterna, IF Metall och arbetsgivarna, tänkt. Därför är den centrala förhandlingen så viktig.
Under ett år genomför IF Metalls ombudsmän och förbundsjurist flera hundra centrala förhandlingar på olika platser i landet.
Aktuella centrala förhandlingar
Här kan du läsa om de centrala förhandlingar som är på gång just nu.