Nytt studiestöd för anställda och uppsagda
Omställningsstudiestöd är ett helt nytt studiestöd som gör det möjligt för dig som är mitt i livet att kunna studera utan att riskera din ekonomi.
Vem är omställningsstudiestödet till för?
Omställningsstudiestöd är ett helt nytt studiestöd som gör det möjligt för dig som är mitt i livet att kunna studera utan att riskera din ekonomi.
Vad består omställningsstudiestödet av?
Det består av två delar: ett grundläggande omställningsstudiebidrag via CSN och ett extra bidrag genom ditt kollektivavtal som kompletterar det statliga stödet.
Studiebidraget är upp till 80 procent av din inkomst och kan lämnas under högst 44 veckor, vilket motsvarar ett års heltidsstudier. Studerar du på deltid räcker stödet längre.
Ovanpå bidraget finns lånemöjlighet från CSN. Du får dock inte låna så att studiestödet överstiger det du tjänar på jobbet.
Om du omfattas eller i närtid har omfattats av kollektivavtal inom huvudavtalet gäller ett högre tak för den lön som blir ersatt. Du kan också få stöd för kortare utbildningar.
Vad är villkoren för att få omställningsstudiestödet?
Stödet gäller vid alla anställningsformer och för uppsagda. Övriga krav är att:
- du ska vara minst 27 år
- du ska ha jobbat 8 år under en 14-årsperiod
- du ska ha haft anställning (en eller flera) under 12 av de senaste 24 månaderna
- du ska ha jobbat minst 16 timmar i veckan i genomsnitt per kalendermånad.
Vilka utbildningar kan jag söka?
När du är under 40 år behöver utbildningen du söker vara minst 5 dagar lång och högst 80 heltidsveckor. När du har fyllt 40 år kan utbildningen vara längre än 80 heltidsveckor.
Det går inte att få studiestödet för utbildningar av hobbykaraktär. Men det behöver inte vara en utbildning inom ditt yrke. Därför finns också alla möjligheter att byta bana och utbilda sig till ett helt nytt yrke. Du väljer vad vill studera, inte arbetsgivaren.
Ett riktmärke är att en utbildning som stärker dig på arbetsmarknaden och normalt ger ”vanligt" studiestöd, förmodligen ger omställningsstudiestöd.
Vem/vilka avgör om jag har rätt till omställningsstudiestödet?
Det är omställningsorganisationerna som avgör om en utbildning är aktuell för stödet eller inte.
Hur ansöker jag?
Det finns två ansökningstillfällen per år, ett på hösten för utbildningar med start under nästkommande vårtermin och ett på våren för utbildningar som startar på hösten.
Ansökan om det offentliga, grundläggande stödet görs hos CSN, men de kan bevilja det först efter yttrande av din omställningsorganisation.
Sök därför först vägledning hos TSL*, om studieval och för yttrande om utbildningen. Det är också hos TSL du ska ansöka om det kompletterande stödet som du kan få via ditt kollektivavtal.
Övrigt
Med det kortvariga kollektivavtalade studiestödet kan du få ekonomisk ersättning från Trygghetsfonden TSL även för utbildningar som är kortare än fem dagar.
*För vissa kollektivavtal ansvarar CIKO. Om du inte omfattas eller omfattats av kollektivavtal ansvarar kammarkollegiet för grundläggande (statligt) omställningsstöd.
Utbildningsalternativ
Det finns flera olika utbildningsalternativ. Här kan du läsa vad som gäller för varje enskilt alternativ.
Köpta utbildningar och validering
Utbildningar och validering som omställningsorganisationer (TSL) upphandlat.
Kommunal vuxenutbildning
Utbildning på grundläggande nivå samt utbildning på gymnasial nivå. Yrkesvux är yrkesutbildningar inom områden där det är brist på arbetskraft.
Folkhögskola
Ämnen eller kurser på grundskole- eller gymnasienivå. Här finns även utbildningar inriktade på olika intresseområden. Ett alternativ till Komvux och kan ge behörighet till högskola och universitet.
Yrkeshögskola
Eftergymnasial utbildning med inriktning på specifika yrken.
Program är 1–3 år och innehåller praktik, ibland erbjuds också enstaka kurser. Kan krävas särskilda förkunskaper.
Högskola och universitet
Enstaka kurser eller hela program, från grundnivå ända upp till forskarnivå. Hel-/deltid, distans.
Kompetensutveckling på arbetsplatsen
Den vanligaste formen av utveckling i arbetet. Finansieras av din arbetsgivare och genomförs med egen eller inhyrd kompetens. Vanligtvis utbildning på arbetsstället eller i maskinen, samt validering.
Uppdragsutbildningar
Arbetsgivare eller privata aktörer kan köpa utbildning och validering för att höja kompetensen på sin befintliga personal eller av arbetsmarknadsskäl.
Arbetsmarknadsutbildning
Kort utbildning, samt validering för arbetssökande dit där det är brist på personal. AF hanterar ansökningar till arbetsmarknadsutbildningar.