Du använder en gammal version av webbläsaren. Detta innebär att sidan inte fungerar som den ska. Vi rekommenderar att du byter webbläsare för att säkerställa att funktionaliteten bibehålls.
IF Metall är organiserat i 32 avdelningar runt om i landet. Varje avdelning publicerar lokal information som du enkelt kan följa. Ditt val sparas till kommande besök.
Skriv in kommunen eller orten där din arbetsplats ligger
Du kan söka på kommun eller ort.
Alla menstruerande personer har grundläggande behov som måste tillgodoses för att kunna delta i samhället på lika villkor. Det behövs möjlighet att sköta mensen och korrekt utrustade toaletter. Det behövs förståelse för att menscykeln kan påverka måendet. Om inte dessa behov tillgodoses kan mensen bli ett hinder för att sköta arbetet och må bra. Därför är mens en arbetsmiljöfråga.
Det är dags att öka kunskapen om mens i arbetslivet. Personer som menstruerar måste få känna att de har rätt att gå till läkare eller sjukskriva sig om de behöver. Det behövs möjlighet att hantera mensen på ett hygieniskt sätt och korrekt utrustade toaletter. Vi måste också göra upp med diskriminerande attityder och fördomsfull jargong. Kommentarer som ”Har du mens, eller!” är aldrig okej!
Med fem relativt enkla åtgärder kan ni ta stegen mot att skapa en bättre arbetsmiljö som inkluderar alla. Börja arbetet redan idag!
5 åtgärder för ett MENSkligare arbetsliv
Att mens är en viktig arbetsmiljöfråga, och att det är viktigt att öka kunskapen och bryta tystnaden om mens i industrin, framgår tydligt av en ny medlemsundersökning, utförd av Novus. Mer än var tionde menstruerande kvinna har inte haft möjlighet att gå ifrån sitt arbete för att byta mensskydd.
I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars ordnade vi ett webbinarium på temat mens och arbetsmiljö. Bland andra medverkade IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. Nu kan du se webbinariet i efterhand.
Här har vi samlat folder, affischer och checklista samt användbara länkar som du behöver för att inleda arbetet mot ett MENSkligare arbetsliv. Ta steget redan idag!
Material och viktiga länkar om mens
Se till att mensperspektivet tas med i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM). Läs på vad lagen och föreskrifterna säger.
Mer information till skyddsombud och arbetsgivare
Mensperspektivet bör integreras i arbetsmiljöarbetet. Men hur gör vi då? Skyddsombudet Robert Wallgren tipsar om hur vi kan arbeta för att skapa bättre förutsättningar för menstruerande.
Skyddsombudet tipsar