Håller argumenten mot kollektivavtal på Tesla?
Konflikten på Tesla handlar inte bara om villkoren för de anställda där. Den handlar om hela vår arbetsmarknadsmodell i Sverige, som bygger på kollektivavtal. Trots enormt stöd till IF Metall finns det också de som står på Teslas sida. Men håller deras argument?
"För vissa företag är inte kollektivavtal flexibelt nog"
Är det något som är flexibelt så är det just kollektivavtal. I stället för stelbent lagstiftning som ska passa alla (och därför inte passar någon) så har vi valt en annan väg i Sverige. Här förhandlar fack och arbetsgivare – experterna – fram avtal som ska passa just deras bransch.
"Tesla måste inte teckna kollektivavtal eftersom det är frivilligt"
Det stämmer att det inte är något tvång att teckna kollektivavtal. Men om man aktivt väljer att inte anpassa sig till vår arbetsmarknadsmodell så får det konsekvenser. Då kan det bli en kraftmätning genom stridsåtgärder, något som både fack och arbetsgivare har rätt att ta till.
"De anställda på Tesla skulle få sämre villkor med kollektivavtal"
För det första är ett kollektivavtal ett golv, inte ett tak. Det slår fast miniminivåer som vilket företag som helst såklart får överträffa. Men det är också så att Teslas anställda i dag har sämre villkor än Motorbranschavtalet som IF Metall vill att de ska ansluta sig till. Och även om de hade haft bättre villkor än avtalet är det inget som garanterar att de skulle ha det i morgon. Utan kollektivavtal kan arbetsgivaren ensidigt ta bort förmåner eller försämra löner och arbetsvillkor, över en natt.
"IF Metall har knappt några medlemmar på Tesla, och medlemmarna vill själva inte strejka"
Utan många medlemmar på ett företag, och utan en önskan från dem att få kollektivavtal, hade det aldrig gått att inleda en konflikt. När medlemmar vänder sig till facket för att de vill ha kollektivavtal är det fackets skyldighet att ta den kampen.
"Det är knappt någon som strejkar"
Tvärtemot vissa rykten så är det många som strejkat på Tesla sedan dag ett av strejken. Med tanke på att Tesla är känt för att vara ett antifackligt företag är det modigt. Efterhand har fler tröttnat på förhållandena på Tesla och gått ut i strejk, så många att ungefär hälften inom IF Metalls avtalsområde nu strejkar. Dessvärre använder sig Tesla av organiserat strejkbryteri och flyger in personal från andra länder. Det är en metod som hör hemma i historien och som seriösa arbetsgivare upphörde med under tidigt 1900-tal.
"Facket tar till maffialiknande metoder"
Den som jämför en grundlagsskyddad rättighet med organiserad brottslighet visar bara sin egen okunnighet. Tack vare vår kollektivavtalsmodell med fredsplikt har vi ytterst få strejkdagar i Sverige. När vi måste ta till strejk, då har det gått långt.
Det är många som gått före och kämpat för de rättigheter och villkor vi tar för givna i dag. Utan konflikträtten hade styrkeförhållandet på arbetsmarknaden varit extremt skevt, till arbetsgivarnas fördel. Vi ska använda denna rättighet för att upprätthålla maktbalansen på arbetsmarknaden, och nivåerna i kollektivavtalen.
Tips! Visa ditt stöd för medlemmarna på Tesla du också
På ifmetall.se/tesla får du tips om hur du kan stötta kampen för kollektivavtal.
Frågor och svar om IF Metalls strejk
Vi har samlat frågor och svar om IF Metalls strejk på Tesla.
Bli medlem
Du som inte är medlem motverkar och förlänger kampen för dina arbetskamrater när de kämpar för att få kollektivavtal. Ett kollektivavtal som gör villkoren bättre för dina arbetskamrater – men också för dig. Vi välkomnar dig som medlem i vår organisation och att kämpa tillsammans för kollektivavtal och för bättre villkor. Tillsammans är vi starka.
Bli medlem nu